Turizam je nezaustavljivo najveća rastuća industrija na svijetu

Od vremena kada je antički pisac Plinije Stariji (23.-79. n.e.) spominjao Grčku, Malu Aziju i Egipat kao krajeve koje bi svaki iole uljudan čovjek morao posjetiti prošla su dva milenija. U međuvremenu svijet je postao neizmjerno veći od njegovog Zemljopisa starog svijeta. U zadnjim decenijama XX stoljeća, zahvaljujući avionu, u turistički promet se uključuju i veoma udaljene destinacije od Evrope, a zahvaljujući opet brzom privrednom razvoju zemalja Azije pojavljuju se i novi turistički potrošači u međunarodnom turizmu. Svijet je postao globalno selo (fraza teoretičara komunikacija Marshall McLuhana).

Pliny_the_Elder,_Natural_History,_Florence,_Plut._82.4

Plinije, Naturalis historia

Prema Svjetskoj turističkoj organizaciji – UNWTO, turistički dolasci se prate kroz statističke podatke 5 makroregiona. UNWTO tako svijet dijeli na:   Evropu, Ameriku, Afriku, Srednji istok, Aziju sa Pacifikom. Apsolutna dominacija turizma u svijetu je u makroregionima Evrope (oko 41% ukupnih dolazaka na svijetu i godišnjim rastom 3,5-4,5%), Amerike, istočne Azije i Pacifika sa 91% ukupnih dolazaka i 94% prihoda.

Amerika je drugi makroregion po značaju u svijetu, iza Evrope, a makroregion Azije je treći po značaju i obimu. Potrebno je znati da relativno učešće istočne Azije i Pacifika u ukupnom prometu raste brže (do 12%) od drugih regiona svijeta.

Sjedinjene Američke Države ili SAD su treća najpopularnija destinacija svjetskih turista poslije Francuske i Španije, sa populacijom od blizu 330 miliona stanovnika. SAD su nastale od trinaest originalnih britanskih kolonija u Sjevernoj Americi. Nezavisnost su dobili od Velike Britanije  4. jula, 1776. godine, a od tada se kroz ratovanje i mirnu ekspanziju proširuju sve do Tihog okeana.

times-square-new-york_7824_xl

New York

SAD se sastoje od 50 saveznih država. Svaka savezna država ima svoju vladu koja uglavnom radi po istom principu kao federalna vlada u Washingtonu. Svaka država ima glavni grad i državne simbole, kao i ustav i zakone. Jedino zakoni koji su proturječni postojećem federalnom zakonu nisu dozvoljeni.

Turističke velike destinacije srednje Amerike su Meksiko i Antilsko otočje, a glavne turističke destinacije Južne Amerike su Brazil i Argentina.

Kilimanjaro

Kilimandžaro (Kilimanjaro)

Simbol Afrike je planina Kilimanđaro (5.963 m/nv.) čiji su vrh prvi osvojili (1889.) Nijemac Hans Meyer i Austrijanac Ludwig Purtscheller.

Afrika je najsiromašniji kontinent na svijetu koji je iz kolonijalnog ropstva izašao tek 1960. godine. Perspektivne destinacije krajem XX stoljeća su bile Ruanda, Zambija i Kenija koje su nažalost potonule u plemenskim sukobima i raznim zaraznim epidemijama.

U Africi postoji 46 država uključujući Madagaskar, odnosno 53 države uključujući sva otočja. Turizam je razvijen u dijelovima Sjeverne Afrike (Egipat, Tunis, Maroko), a elitna destinacija je otočka država Sejšeli u Indijskom okeanu sa oko 80.000 stanovnika. Sejšeli su skupina 115 otoka u Indijskom okeanu koji su nezavisnost od Engleza stekli tek 1976. godine.

Kineski zid - najveća građevina svijeta

Kineski zid – najveća građevina na svijetu

Najveća destinacija Istočne Azije je mnogoljudna zemlja Kina (1,3 milijarde stanovnika)  koja osim Kineskog zida nudi još nemjerljivo mnogo atrakcija. Kina je popisala (2016.) 137 gradova u grupaciju „Odličan turistički grad“. Znatiželjniku koji na on-line pretraživaču ukuca „turizam Kine“ biće ponuđeno mnoštvo „Zanimljivih mjesta“ za posjetu.

bali indonesia hotels resorts

Pejzaž sa Balia u Indoneziji

Činjenica da Indonezija ima ministarstvo turizma pokazuje kolika se važnost pridaje ovoj privrednoj grani. U ministarstvu priznaju da nije lako saobraćajno povezati 17.000 otoka, koliko ih ima Indonezija. „Turizam nema smisla razvijati svuda. Ono što je dobro za Bali, za druge regije može biti potpuno pogrešno. Stoga vlada mora imati sasvim jasan koncept“ – kažu u ministarstvu

Singapur

Singapur nosi epitet najskuplje destinacije na svijetu

I ministar u vladi Singapura je upozorio na opasnost od fokusiranja isključivo na luksuzni turizam. “Mnogi Azijci imaju prosječna i ispod prosječna primanja. Ako želite privući takve ljude, morate ponuditi turizam koji se može platiti”. Prema procjenama Svjetske turističke organizacije – UNWTO, u sljedećih deset godina broj turista u istočnoj Aziji će se udvostručiti.

Otoci Indijskog okeana su pravi turistički raj i zona velikih zaštićenih dijelova prirode upisanih na listu Svjetske prirodne baštine – UNESCO.

Tropski raj Maldivi, službeno Republika Maldivi, su otočna država u Indijskom okeanu, jugozapadno od Indijskog poluotoka. Dugo vremena su bili jedna od najbolje čuvanih tajni na svijetu. Maldive čine grupa od 1.190 otoka rasprostranjenih oko ekvatora (od sjevera prema jugu) koji čine arhipelag od 26 atola. Nastanjeno je 200 otoka , dok je 87 u potpunosti pretvoreno u ekskluzivna turistička odredišta. Ostatak arhipelaga je nedirnuta priroda usred Indijskog oceana – visina otoka rijetko doseže 2 metra, što je pravo prirodno čudo. Porijeklo riječi atol  (prstenasti koraljni greben) proizlazi iz riječi “atholhu” Divehi jezika (izvornog maldivskog jezika).

61510949-maldivi

Jedno od ekskluzivnih odredišta na Maldivima

Ova mala nacija broji oko 340 000 ljudi, a oko 80 000 ih živi u glavnom gradu Malé koji je mješavina tradicionalne i moderne kulture. Zanimljivo je da je procenat razvoda na Maldivima jedan od najviših u svijetu (oko 80 %).

Mauricijus je poznato odredište luksuznog turizma u Indijskom okeanu. Nenastanjen je bio do dolaska Francuza. Ukidanje ropstva dovodi do masovnog dolaska Indijaca, čiji potomci čine najbrojniju kulturnu zajednicu na otoku.

trek_reunion_atalante

Randonnee na Réunionu

Réunion je francuski otok u Indijskom okeanu. Nalazi se 700 km istočno od Madagaskara i 200 km jugozapadno od Mauricijusa. Réunion je prekomorski departman i regija Francuske. Godine  2007. osnovan je Nacionalni park Réunion (1.054,47 km²  ili 40% površine cijelog otoka) je upisan na listu Svjetske prirodne baštine – UNESCO,  kao prirodni fenomen izvanredne ljepote, mjesto neprekinutih bioloških i ekoloških procesa kao i stanište velikog broja raznolikih i ugroženih živih vrsta.

Velika turistička destinacija Indijskog okeana je i otočna država Šri Lanka.

55. Pejzaž sa Novog Zelanda

Pejzaž sa Novog Zelanda

Pet čuda u Australiji, najmanjem kontinentu na svijetu koje privlače milione posjetilaca svake godine su: Luka i opera u Sidneju; Uluru, najveći kameni monolit na svijetu u središnjoj Australiji; Veliki koraljni greben, najveći koraljni fenomen na svijetu u dužini od 2.600 kilometara; Nacionalni park Kakadu, sa svojom divljom prirodom i crtežima Aboridžina i Divovska stabla eukaliptusa na Tasmaniji koja se uzdižu preko 100 metara visine te spadaju među najveća stabla na svijetu.

Climbing na Uluru u Australiji

Climbing na Uluru, najveći kameni monolit na svijetu

Svake godine u Australiji se dodjeljuju prestižne nagrade za najbolje turističke atrakcije i to u 27 kategorija kao što su najvažnija australska turistička atrakcija;  najbolji festival i događanje; eko turizam; autohtona turistička atrakcija; najbolja avanturistička atrakcija; nagrada za izvrsnost i održivost turizma; najbolji smještaj za backpackere (oblik low-cost ili ruksak turizma)…

Veliki požari zadnjih mjeseci bjesne u Amazonu u Brazilu, a u Australiji su uništili ovogodišnji turizam. Štete u turizmu se već procjenjuju na oko 5 milijardi australskih dolara.

1110420-sydney-opera-house

Opera u Sidneju

Ipak nema potrebe brinuti za budućnost razvoja turizma u Australiji. Jedna od općenito bitnih specifičnosti svjetskog turizma je tzv. elastičnost pod kojom se podrazumijeva stalna promjenjljivost i sposobnost prilagođavanja u vremenu ratnih sukoba, političkih kriza, elementarnih nepogoda… Trend rasta svjetskog turizma u narednim godinama, pa tako i u Australiji, je izvjestan.

Današnji svijet poznaje mnogo više od sedam svjetskih čuda antičke Grčke. Organizacija Ujedinjenih nacija za prosvjetu, nauku i kulturu – UNESCO, proširuje listu Svjetske kulturne i prirodne baštine. Države potpisnice, a među njima je i Bosna i Hercegovina, su dužne čuvati svu svoju kulturnu i prirodnu baštinu, a ne samo onu koja odgovara mjerilima za upis na Popis svjetske baštine.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s