Odlukom Schmidta i njegovih mentora kontrola nad BiH se dijeli između Srbije (tri četvrtine) i Hrvatske (jedna četvrtina)

Predložene mjere izmjena Izbornog zakona od strane Visokog predstavnika uvećavaju kršenje ljudskih prava svih narodnosti u FBiH. Gospodin Schmidt je mjere najavio, parafraziram: „Donijeću mjere kojima će podjednako biti nezadovoljne sve narodnosti u Bosni i Hercegovini“ – i u tome je uspio. Zadovoljne mogu biti samo tri etničke političke stranke HDZ, SDA i SNSD. Političar Saša Magazinović je rezimirao: „Kao pripadnik srpske narodnosti iz Sarajeva nisam do sada mogao konkurirati za člana Predsjedništva BiH, a od sada neću moći konkurirati ni za delegata u Domu naroda PS BiH u kojem se trenutno nalazim“. Istu sudbinu će imati Bošnjaci i Hrvati iz kantona u kojima je njihova narodnost manjina.

Pitanje od milion dolara je šta danas misle SAD koje su tvorac Mirovnog sporazuma iz Dejtona i šta je referirao g. Gabrijel Eskobar nakon susreta sa predsjednikom Milanovićem? Insistiranje na poštivanju ljudskih prava je stoljećima glavni cilj američke politike. Ipak po tradiciji SAD procjenjuju demokratske kapacitete opozicije po principu da li su suočeni sa politikom „sjaši Kurta, da uzjaše Murta“ ili demokratskom snagom. Standardni recepti djelovanja ne postoje. Istovremeno SAD podržavaju državne uprave i društva koja funkcioniraju u kontekstu tradicionalne političke kulture. Dakle najvažniji interes SAD je nacionalna bezbjednost, a prava su ključni elemenat unutrašnje bezbjednosti.

Šta znači tradicionalna politička kultura – pitate se? Kako je ona vidljiva i zašto je važna za nacionalnu bezbjednost? Ona je vidljiva na kultnim mjestima Bosne i Hercegovine i smatram da je potrebno to ponoviti.

Mladi gledaju prema zapadu

Iz ljudske potrebe da istražuje i objašnjava svijet oko sebe stvorili su se mitovi koji su priče o raznim pojavama, a obilje tih priča sačinjavaju mitologiju svake od etničkih grupa (narodnosti) u Bosni i Hercegovini. Mitovi nam mogu dati pojašnjenja za obrede, ali obredi mogu postojati i mimo mitova. Obredi su predvidljive radnje koje u zbivanja unose red. Oni mogu biti svjetovni, naprimjer otvaranja Olimpijskih igara, ali su najčešći u religijama. Međutim obred može biti i multikonfesionalan. 

Mit o milenijumima dugoj tradiciji vjerske tolerancije i razumijevanja drugog i drugačijeg na mikroprostoru današnje Bosne i Hercegovine nam može dati pojašnjenje za obredni obilazak tri kultna mjesta u Sarajevu – islamsko Turbe sedam brace (Jediler turbe), katoličke crkve sv. Ante Padovanskog i Stare srpsko-pravoslavne crkve sv. Arhangela Mihaila i Gavrila. To potvrđuje nespornu činjenicu da je prostor današnje Bosne i Hercegovine još uvijek jedinstveno mjesto poštivanja jednog Boga u svjetskim razmjerama. Judaizam, kršćanstvo/hrišćanstvo, islam kao svjetske globalne dominantne religije na Mediteranu su rođene drugdje i ni jedna religija na našem tlu nikada nije bila pobjednik, a ako je to i namjeravala postala je nasilnik. Postoji realna opasnost da se ta tradicija izgubi zbog posljedica ekstremno uspješno provedenog etničkog čišćenja stanovništva agresivnim ratom 1992/95. i zloupotrebama multinarodnog karaktera BiH u poraću. Mi se ipak nadamo da ta konzervativna tradicija neće nestati.  

Odluka Visokog predstavnika, odnosno njegovih mentora neće se naravno osporavati ovom argumentacijom već animozitetom kršćanske Evrope prema islamskoj tradiciji većinskog bošnjačkog naroda, što se može lako argumentirati. Općepoznate su izjave predsjednika Mađarske Orbana o opasnosti od 2 miliona autohtonih muslimana za kršćansku Evropu, uporno nazivanje po uputama SANU iz Beograda bošnjačkog naroda muslimanima, od strane člana Predsjedništva BiH Dodika, a od nedavno i predsjednika Hrvatske Milanovića. Insistira se decenijama na pregovorima sa političkim prvacima kao etničkim poglavicama. Najavljeno nametanje izmjena Izbornog zakona dva mjeseca prije izbora sigurno će prerasti u nove vjerske i etničke strahove i neminovna podsjećanja na sudbinu Jevreja u Evropi. Kome ta politika odgovara u širem globalnom kontekstu?

Nakon postignute saglasnosti u Istanbulu

Kome još mogu odgovarati najavljene izmjene Izbornog zakona u FBiH osim navedenim etničkim političkim strankama? Nije li to svojevrsna poruka i putokaz Rusiji za uspostavljanje administrativne vlasti na novoosvojenim teritorijama u Ukrajini i formula za obezglavljivanje zemalja istočne Evrope političkim blokadama od strane manjinskih etničkih stranaka? Posebno Rusije u Ukrajini i drugim graničnim zemljama, ali i Srbije u Kosovu, Crnoj Gori i Republici Srpskoj u BiH kao i zajednička dominacija Srbije i Hrvatske (naravno samo privremeno) u Federaciji BiH. Današnja agresivna politika, inačica “ruskog svijeta” u Bosni i Hercegovini ne smije biti nagrađena, već demaskirana i osuđena.

Već sam pisao na temu takvih fatalnih ideja podsjećajući na razgovore na Bledu (1994.)  hrvatskog književnika, filozofa i političara Vlade Gotovca sa Adilom Zulfikarpašićem, Ivom Bancem, Mikom Tripalom i Mladenom Maloča kao moderatorom diskusija. Tada je hrvatski povjesničar, pisac, političar i polemičar Ivo Banac upozoravao: “Zapad na Istočnu Evropu gleda kao na zalog za zadovoljavanje moskovskih apetita. Jedino radikalna politika prema demokratizaciji Rusije može biti garancija da neće doći do obnove imperijalnih ambicija na Istoku. Jalte u ovom trenutku nema niti može biti, ali ima podilaženja”. Vlado Gotovac koji je pred smrt poručio: “Čuvajte mi Hrvatsku od niskosti i mržnje” je primjetio: “Režimi u Srbiji nikada nisu smatrali da Bosnu i Hercegovinu treba dijeliti, posve uvjereni da je ona njihova. „Velika Srbija“ pretpostavlja malu Hrvatsku i to može biti samo ratna granica. Samo u BiH ni jedna ideja ne predstavlja izvor sukoba već tvori jedinstvenu originalnu cjelinu, koja ne ometa ni jednu različitost”.

Predložene izmjene Izbornog zakona od strane Visokog predstavnika zanemaruju sve presude Evropskog suda za ljudska prava iz Starazbura, nisu u skladu sa tradicionalnom kulturom na tlu Bosne i Hercegovine, nisu u interesu narodnih manjina koje u pojedinim dijelovima države uvode u aparthejd, državna imovina se harči i knjiži kako ko hoće i može. Sada je bjelodano jasno da se radi o paklenom planu podjele Bosne i Hercegovine  i da su orkestrirani napadi na Visokog predstavnika Schmidta, imenovanog na samom kraju mandata kancelarke Angele Merkel, bili politički igrokaz od strane Rusije, Srbije i Republike Srpske za lakovjernu javnost. Iz toga slijedi da je predložena izmjena Izbornog zakona u suprotnosti i sa interesom nacionalne bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

Javno postignuta saglasnost oko BiH 90%

Recept za djelovanje ne postoji. Potrebno je uspostaviti novu političku praksu.  Mentori g. Schmidta ovim nametnutim izmjenama Izbornog zakona ismijavaju nedavnu Rezoluciju Bundestaga, a političke lidere koji oponiraju izmjenama su satjerali u mišije rupe.  Objektivno poslijeratna podjeljena BiH, po etničkom konceptu, je doživila civilizacijski sunovrat. Od početaka modernog doba u drugoj polovini XIX stoljeća BiH nikada nije doživila takav društveno-politički i privredni fijasko. Još u vremenu Osmanskog carstva izgrađeno je 101,6 km normalnog željezničkog kolosijeka, a u vremenu Austro-Ugarske Monarhije izgrađeno je mreža od 1611 km željeznice uskog kolosijeka. U vremenu Kraljevine Jugoslavije izgrađeno je oko 150 km željeznice, a u vremenu SFR Jugoslavije oko 1000 km moderne elektrificirane željeznice. U vremenu etnički podijeljene BiH (1995-2022.) pruge nisu remontovane, nije izgrađen ni metar nove pruge, izgrađeno je oko 1/3 projektirane autoceste Vc, a Bosna i Hercegovina je jedina evropska zemlja koja nije uključena na mrežu željeznica i autocesta Evrope. Javnost je duboko razočarana. Umjesto reforme nefunkcionalnog sistema koji je porodio neviđenu korupciju i kriminal, ekonomski, društveni i politički fijasko, herr Schmidt predaje “kontrolni paket” Federacije BiH kriminalnim etničkim kartelima koji se lažno predstavljaju kao političke partije (Esad Bajtal).  

Visoki predstavnik se nije konsultirao sa Venecijanskom komisijom

Visoki predstavnik Schmidt je izašao iz okvira tumača Mirovnog sporazuma jer ga mjenja i to na gore. Sjećamo se riječi iz ratnih godina austrijskog diplomate Alois Mocka:  “Prvi put jedna zemlja članica UN agresijom se briše sa zamljopisne karte svijeta”. Rečeno danas drugim riječima, nakon trideset godina: Prvi put u historiji svijeta jedna zemlja odbranjena u ratu, biće na sigurnom putu nestanka, zahvaljujući neprihvatljivom političkom inžinjeringu koji vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine isporučuje političkim strankama HDZ (naravno samo privremeno) i SNSD (ruskom i srpskom svetu), sve bosanskohercegovačke narode uvodi u aparthejd na pojedinim dijelovima države, uz lukavu pomoć domaćih kvislinga.

Gospodinu Schmidtu i njegovim naredbodavcima nije ni palo na pamet da konsultiraju Venecijansku komisiju, odnosno Evropsku komisiju za demokraciju putem prava, koja se bavi ustavnim, izbornim i drugim pitanjima djelovanja demokratskih ustanova. Oni su tim aktom na najgrublji način zanemarili pravnu stečevinu (franc. acquis communautaire) Evropske unije.

Aferim (bravo) za majstore zla.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s