U početku bijaše šuma i pećina – naš jedini dom

Kao poticaj mladim istraživačima javnosti nudim Idejni marketing plan razvoja Hrustovačke pećine koji smo svojevremeno uradili kao dio prijedloga razvoja turizma u općini Sanski Most.

Sanski Most (162 m/nv.) je grad cvijeća na devet rijeka. Iznad Sanskog Mosta u rijeku Sanu se ulijeva rijeka Dabar dužine oko 4,5 km koja izvire iz spektakularne Dabarske pećine koja takođe još  nije istražena. Rijeka je u cijelom toku pitka i pretstavlja raj za ribolovce.

115. Sanski Most

Panorama Sanskog Mosta

Turističke atrakcije Sanskog Mosta su atraktivni vodopad rječice Blihe, prahistorijska utvrda Kamengrad (djelimično obnovljen), dovište (molitveno mjesto) Musala iz vremena osvajača, sultana Mehmeda II iz 1463. godine.

Pećine su još uvijek velike neistražene tajne Bosne i Hercegovine. Niz impresivnih, poznatih pećina na ovom području (Hukavica, Dabarska, Hrustovača, Kozarci…) još uvijek nisu uređene za organizirane posjete.

Pećina Hrustovača je još uvijek neistražena tajna sanske doline. Pećina je bogata stalaktitima i stalagmitima kao i ukrasima koji spajaju visoke svodove sa tlom koji liče na razne životinje i indijanske toteme. Sve to blješti raznim mineralima pa se posjetiocu čini da je u nekom irealnom svijetu.

Hodnici pecine Hrustovaca

Shema hodnika u pećini Hrustovača

Pećina je prohodna u dužini od jednog kilometra, a ostali dio pećine je neistražen i izazov za speleologe. O pećini je pisao austrijski grof Baldini. Pećinu (1939) istražuje dr. Ahmed Polić, a posljednja opsežna arheološka istraživanja su bila 1947. godine, kada su pronađeni brojni arheološki nalazi koji upućuju da su u pećini živjeli ljudi iz ranog kamenog doba. Dr. Alojz Benac je arheološke iskopine pohranio u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

+

Kolege Polić i Hodžić napreduju kroz snijeg do ulaza u prostranu pećinu Hrustovaču

Ozbiljne ekonomske analize izvela je dr. Jasminka Osmanković za potrebe speleologa BiH prilikom kompleksnih istraživanja pećina Hukavice kod Velike Kladuše, pećine Hrustovače kraj Sanskog Mosta i Djevojačke pećine kraj Kladnja, a sa ciljem privođenja ovih pećina turističkoj namjeni.

P1050093

Tunel koji je probila rijeka Sanica prije probijanja današnjeg korita

Sanica je prije rata bila poznata destinacija seoskog turizma u Bosni i Hercegovini. Mjesto danas raspolaže sa ribarskim apartmanskim naseljem, a u ponudi je i smještaj u nekoliko kuća. Od mjesta Sanica vodi šetnica do atraktivnog izvora Sanice u dužini od cca 2 km. Kanjonom rijeke Sanice obilježena je biciklistička staza trasom bivše uskotračne pruge koja je nekada od pravca Sanskog Mosta dalje vodila preko Grmeča za Bosanski Petrovac i dalje preko prevoja Oštrelj za gradić Drvar poznat po bitci iz Drugog svjetskog rata (desant na Drvar).

P1030152

Preporučujemo:

Ribolovno apartmansko naselje na rijeci Sanici.

Hrustovacka_pecina – Idejni marketing projekat+

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s