Un peu de tourisme – rijeke Bosanske krajine (Pliva/Vrbas i Una/Sana)

Bosanska krajina je veoma zanimljivo šumovito područje sa prašumom Lom na planini Klekovača (1961 m/nv.), planinama Šator (1872 m/nv.) sa glečerskim Šatorskim jezerom, Vitorog (1907 m/nv.), Cincar (2006 m/nv.), Dinara (1912 m/nv.)… Posebni dragulji ovih planina su doline rijeka Una/Sane, Plive/Vrbasa koji su refugijumi mnogih jedinstvenih biljnih i životinjskih vrsta, špilje, a uz NP Una tu su i zanimljiva memorijalna područja iz Drugog svjetskog rata kao NP Kozara, Titova pećina u Drvaru, Oštrelj…

Prof. Redžić je zabilježio: „Rijetko koja voda u Bosni i Hercegovini toliko priraste za srca naočitih momaka i djevojaka i nađe mjesto u dubinama duša njihovih kao što je to Vrbas, plahovita, moćna i raskošna rijeka. Poput kakvog nestašnog bosanskog vragolana pružio se kao niska smaragda u dužini od 253 km. Sve kapi kiše, jutarnje rose i biserna voda od snježnih pahuljica slivaju se u Vrbas sa površine od 5.400 km², koliko iznosi i porječje ove vodom bogate rijeke. Vrbas se rađa manjim izvorom negdje ispod padina vrletne Vranice, po imenu Zec planina. S obje mu strane obale se dižu sve do planinskih vrhova i do 2.000 metara nad morem. I nedugo zatim, odvažna planinska rječica Vrbas se otisnu niz slikoliku dolinu. Korito gusto obraslo vrbama, johama, rakitama i drugim vodoljubivim drvećem i šibljem, kao da krije ovu prirodnu ljepotu od pogleda ljudi“ – dr. Sulejman Redžić u tv emisiji „Prirodna baština BiH“.

Balkana_2

Detalj sa jezera Balkana

Kupalište Balkana (cca 600 m/nv.) je rekreativno jezero u šumovitom kraju u blizini Mrkonjić Grada. Raspolaže sa nekoliko planinskih domova i jednim motelom kao i naseljem od nekoliko stotina kuća za odmor iznad jezera u kojima je u ponudi branje šumskih proizvoda (ljekovitog bilja, gljiva i drugih šumskih proizvoda sa planine Lisina).

Kovačka radionica

Stara kovačnica iz Mrkonjić Grada baštini tradiciju od 1569. godine

Izvor rijeke Plive se nalazi iznad mjesta Šipovo i uz obližnje rijeke Janj i Sokočnicu predstavlja raj za ribare i ljubitelje prirode. Na izvoru djeluje ribarsko apartmansko naselje visoke kategorije, a u ponudi je i smještaj u privatnim kućama kao i  obližnje slično ribarsko turističko naselje na rijeci Ribnik, desne pritoke Sane. Kategorijom Strogi prirodni rezervat zaštićena je prašuma Janj kraj Šipova, kanjon rijeke Janj prema Kupresu kao i obližnji geomorfološki spomenici prirode  Dragnić  i Oličko jezero na Plivi. Preporučujem: Ribolovna apartmanska naselja na rijekama Pliva i Ribnik.

Ribarski raj na izvoru Plive

Ribarski raj na izvoru Plive

Plivska jezera iznad Jajca su nastala rastom sedrenih barijera i predstavljaju prirodnu vrijednost velikog značaja. Tu su održana najveća svjetska i evropska prvenstva u veslanju i kajak-kanuu na mirnim vodama.

Rijeka Sana je dugačka 146 km, sa površinom sliva od 3.370 km² i nastaje od četiri jaka kraška vrela, pravi Sansku kotlinu, udara u planinu Kozaru (NP Kozara), obilazi Majdansku planinu i ulijeva se u Unu kraj Bosanskog Novog kao desna pritoka. Izvorišni krak rijeke Sane je rijeka Sanica  koja je duga oko 22 km i  predstavlja mikroregiju Sanicu. Od mjesta Sanica vodi šetnica do atraktivnog izvora Sanice u dužini od cca 2 km. Preporučujem: Ribolovno apartmansko naselje na rijeci Sanici.

sana-most

Panorama Sanskog Mosta na rijeci Sani. U pozadini planina i NP Kozara

Sanski Most je grad cvijeća na devet rijeka. Iznad grada u Sanu se ulijeva rijeka Dabar dužine oko 4,5 km koja izvire iz spektakularne Dabarske pećine koja takođe još  nije istražena. Rijeka je u cijelom toku pitka i pretstavlja raj za ribolovce.

Dabar

Dabar je naumio da napravi branu na rijeci Dabar

Turističke atrakcije Sanskog Mosta su atraktivni vodopad rječice Blihe, prahistorijska utvrda Kamengrad (djelimično obnovljen), dovište (molitveno mjesto) Musala iz vremena osvajača, sultana Mehmeda II iz 1463. godine…

Vodopad Blihe

Vodopad rijeke Blihe kraj Sanskog Mosta je lako dostupna turistička atrakcija

Pećine su još uvijek velike neistražene tajne Bosne i Hercegovine. Niz impresivnih, poznatih pećina na ovom području (Hukavica, Dabarska, Hrustovača, Kozarci…) još uvijek nisu uređene za organizirane posjete.

Nacionalni park Kozara obuhvata područje planine Kozare u površini od 3.375 ha. Ukrašavaju ga stoljetne četinarske i listopadne šume, cvjetne livade, plodna polja, mnoštvo bistrih izvora i rječica bogatih ribom i rakovima. Centralna zona parka je memorijalna zona na Mrakovici iz Drugog svjetskog rata sa spomenicima stradanja naroda i palih partizana. Na Mrakovicu se stiže preko gradića Kozarac utonuo u guste voćnjake.

Kozara-FOTO-Miso-Sestic

Spomen područje na Kozari

Koza je u Evropu došla iz Mezopotamije. Širenjem Osmanskog carstva širila se i stara trgovina kozama. Idealno stanište i dobra ispaša pred tada najvećim gradom u Bosni (Sarajevo) je bio predio Jarčedola, a vjerovatno i veliko trgovište kozama. Nesporno se po istoj životinji nazvalo i selo i most ispod njega. Slični toponimi su planina Kozara i mjesto Kozarac. Preporučujem: Hotel “Kozaru” cca 800 m/n.v., moteli, apartmanska naselja, planinske kućice…

Una izvire  u Hrvatskoj velikom snagom na izvoru (450 m/nv.) u zoni reliktnih šuma bukve i crnog graba i nakon dvadesetak metara dalje pravi prvi slap. Ime Una, kao i imena drugih rijeka u Bosni i Hercegovini, potiče iz pradavnih maglovitih vremena. Zbog plodne zemlje i lakog pristupa vodi, oko rijeke Une živi preko 700.000 ljudi. Vode Unca i Une do Martin Broda imaju kvalitet planinske rijeke. Naročite vrijednosti i ljepote pejzažima u slivu rijeke Une daju ekosistemi sedrenih barijera i slapova, kao prirodni fenomeni u ovom dijelu Dinarida i svijeta. Kako sedra raste iz godine u godinu ona mijenja tok vodenih rukavaca, a u dijelovima rijeke se stvaraju mirna sedrena jezera, bogata modrozelenim bakterijama, koja pejzažima daju čaroban izgled. Neprocijenjivu vrijednost ekosistemu rijeke daju brojne vrste riba od kojih su se neke zadržale samo u Uni. U kanjonima rastu biljni endemi od kojih je najpoznatiji cijet Unska zvončika.

Bihac

Stari grad Bihać na rijeci Una je centar regiona

Prva rekreativna spuštanja raft čamcima počela su 1960. godine, Velikim kanjonom  na rijeci Kolorado u USA. Rekreativno spuštanje rijekom Unom postalo je takođe popularno tih godina. Prva Unska regata je održana 1964. godine, i sa pravom se može reći da su rekreativna spuštanja rijekama kao i upotreba gumenih čamaca (raftova), organizirano počela na rijekama Kolorado i Una.

nacionalni_park_una

Pejzaž gornjeg toka Une

Uzvodno od Bihaća na desnoj obali Une u mjestu Ripač (235 m/nv) je otkriveno prahistorijsko sojeničko naselje na površini od 3.500 m² iz kraja bronzanog doba, koje je procvat doživilo u starijem željeznom dobu (900 do 400 p.n.e.). Ostaci rimske cigle i drugi predmeti upućuju na pretpostavku da je život riječkih sojenica trajao i u rimsko doba.

Kulen Vakuf (305 m/nv.) je centar Nacionalnog parka Una i raspolaže sa tri motela, vilama za iznajmljivanje, apartmanima u domaćinstvima kao i sobama u domaćinstvima.

Fauna riba Bosne i Hercegovine je intenzivno počela da se istražuje još 1882. godine.  Biodiverzitet (raznolikost) riba Bosne i Hercegovine je vidljiv kroz prisustvo 119 vrsta i podvrsta iz 69 rodova i 27 porodica riba od kojih 19 porodica ima samo jedan rod, a od toga 16 porodica samo jednu vrstu. Očuvana područja rijeka Unca i Une u širem dijelu nacionalnog parka su pravi Ribolovački raj.

Medvjed Ursus arctos - bosniensis

Medvjed (Ursus arctos – bosniensis)

U NP Una žive medvjedi, vukovi, risovi, a ponekad se primjeti i divlja mačka.

Kroz NP Una i okolni region je obilježeno i uređeno 7 pješačkih staza dužine 2 do 6 km.

Posjetilac koji se odluči proći biciklom kroz 7 markiranih i uređenih staza NP Una i okolnog regiona doživjeće ljepotu života sa prirodom. Staze su dužine 9 do 42 km i povezuju NP Una sa dvije planine, Plješevicom (1646) na zapadu  i Klekovačom (1962) na istoku, sa očuvanim prašumskim rezervatima.

Grad Cazin (376 m/nv.) leži u voćarskom kraju sa gajevima pitomih kestenova. Pominje se kao „Castro Cheryn“ 1354. godine. U blizini je više dobro očuvanih srednjovjekovnih gradova (Pećigrad, Mutnik, Tržac, Stijena-Stina, Šturlić, Ostrožac…). Srednjovijekovni grad Cazin je napušten (1851.), a na ruševinama grada iznad današnjeg centra grada izgrađena je prostrana džamija na ruševinama stare džamije iz XVI stoljeća.

Bosanska_krajina01

Ostrožac na Uni (333 m/nv) je srednjovjekovni grad iznad lijeve obale Une i pominje se još u 1286. godini. Sačuvani su Donžon kula i tamnica, a srednji i južni dio su nastali oko 1700. godine. Neogotički zamak u njemu je podignut 1902. godine. U Ostrožcu je stalna izložba skulptorskih djela, a ispod starog utvrđenja se nalaze hoteli „Kostjelski buk“ i hotel „Sedra“.

U XI stoljeću spominju se dva mjesta na rijeci Uni, Mali i Veliki Pset. Kako se u XIII stoljeću pojavljuje naziv Krupa, a gubi Mali Pset, Ćiro Truhelka ga identificira sa njim – H. Redžić, Srednjovijekovni gradovi u BiH.

Bosanska Krupa

Bosanska Krupa na rijeci Una

Rijeka Krušnica je bogata lipljanom i pastrmkom. Kanjon Une od Bosanske Krupe do Ostrošca je dug 22 kilometra i pozornica je Unske regate.

Velika Kladuša je srednjovijekovni grad na padinama Petrove Gore sa veoma lijepom srednjovijekovnom tvrđavom i ansamblom krajiških tradicionalnih kuća. Domaćini preporučuju obilazak ostataka starih gradova i ribolov na obližnjim rječicama.

U Bužimu su ruine najvećeg srednjovjekovnog utvrđenog grada sa više kula. Grad je renesansna građevina koja je bila vojna utvrda i plemićki dvorac. Ispod grada nalazi se drvena džamija sa drvenom munarom iz XVIII stoljeća koja se smatra najstarijom sačuvanom drvenom džamijom na Balkanu. U džamiji se nalaze stari ćilimi, stari orijentalni rukopisi i mala biblioteka vjerskih i svjetovnih knjiga.

U slivu rijeke Une, odmah preko planine Plješivice, u susjednoj Hrvatskoj je i NP Plitvička jezera koji je upisan na listu Svjetske prirodne baštine – UNESCO. U parku nije dozvoljen ribolov već samo rekreativna šetnja i foto safari.

Bistro i vedro svim posjetiocima.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s