Turizam je “klinički mrtav” – živio turizam!

Šta je uopće turizam, a posebno turističke agencije?

Kolegama ali i svim zainteresiranim građanima nudim uvid u kompleksnu djelatnost posredovanja u turizmu kroz Priručnik za polaganje stručnog ispita za voditelja poslovnice – poseban dio (turističke agencije) i time nastavljam sa javnim objavljivanjem dosadašnjih radova iz oblasti turizma.

Proglašena pandemija koronavirusa (mart 2020.) prouzrokovala je “kliničku smrt” svjetskog turizma. Ono što je već sada sigurno, svijet prije proglašene pandemije koronavirusa i svijet poslije, više nikada neće biti isti.

unnamed

Iako je turizam bio veoma otporan na svakodnevnu promjenjljivost međunarodne turističke potražnje koja se ogledala kroz sezonske koncentracije turista, elastičnost koja podrazumijeva promjenjivost usljed ratnih sukoba, političkih kriza, elementarnih nepogoda… proglašena pandemija je nešto sa čime se svijet, pa tako i industrija turizma, nije nikada upoznao.

Sve dosadašnje Direktive EU o turističkim paket aranžmanima i nacionalna zakonodavstva nisu predvidjeli nemogućnost prihvata i otpreme turista  i u odredištu i otpremištu. Takva elastičnost poslovanja jednostavno nije moguća i turistička industija je doživjela potpunu paralizu i slom.

financial-1-1

Vlade, a ne banke, moraju preuzeti odgovornost

Šta učiniti, postavlja se jednostavno pitanje pred svakog turističkog djelatnika? Odbor za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Kantona Sarajevo je uputio prijedlog mjera PK KS (28.3.), a ona dalje nadležnom Ministarstvu za privredu KS. Ukratko, uvjet svih uvjeta je da poslodavci ne otpuštaju radnike. Ko otpušta radnike nema pravo na pomoć iz državnih fondova.

Kolegama, za koje vjerujem da će tekst pročitati pažljivije, ali i svim drugim znatiželjnicima koji će tekst pročitati na preskok, želim ugodnu zabavu.

Savjet za upotrebu – tekst čitati polako i u malim dozama da vas “ne baci”!

Priručnik za vod.poslovnice-poseban dio

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s